Навигация

!

Банер

Е - правителство

Банер

Междусистемна газова връзка България-Сърбия

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Избори

Банер

!

Банер

FreeWiFi Zone

Банер

Карта за разделно сметосъбиране

Банер

Преброяване 2021

Банер

Калкулатор данък МПС

Банер

Посетители

В момента има 219 посетителя в сайта

IloveBulgaria

Банер

Времето

Еврорегион Нишава
Петък, 22 Март 2013 13:30

DSC06136    На 20.03.2013г., в денят на астрономическата пролет в гр.Драгоман се проведе работна среща на един от първите Еврорегиони в България – Еврорегион Нишава. Присъстваха кметовете на общините от еврорегиона – Пирот, Бабушница, Димитровград, Бела Паланка, Костинброд, Божурище, Драгоман, Сливница, Годеч, Своге. 
Срещата бе открита от председателя на УС на РТГС – Нишава г-жа Любов Добрева, съпредседателя г-н Владица Тошич информира присъстващите за бюджета и бъдещите участия на еврорегиона в проекти касаещи общините. Бе обсъден плана за действие в бъдещия програмен период 2014-2020г.

   Основна задача на срещата бе и създаването на оперативен екип от експерти от всички общини. Взето бе решение за провеждане на следващите срещи – на 26.04.2013г. в гр.Пирот и 31.05.2013г. в гр.Божурище. На тези срещи ще се проведат обучителни семинари на вече структурирания екип от експерти, както и подготовка за участието на Еврорегион „Нишава” с бъдещи съвместни проекти.
   От сръбска страна присъстваха – областният управител на област Пирот г-н Горан Стаменович, председателя на ГС „Понишавлйе” г-н Владица Тошич, председател на ОбС – Пирот г-н Милан Попович, член на общинския изпълнителен съвет от община Пирот г-н Витойко Панайотович, кмета на община Бабушница г-н Саша Стаменкович, зам.-кмета на община Бела Паланка г-н Драган Живкович, сътрудник проектни дейности община Димитровград г-н Деян Милев.
   От българска страна присъстваха – заместник Областният управител на Софийска Област г-жа Росица Иванова, кмета на община Драгоман г-н Андрей Иванов, председателят на УС на РТГС – Нишава г-жа Любов Добрева, кмета на община Годеч г-н Андрей Андреев, кмета на община Своге г-н Жоро Цветков, кмета на община Божурище Аспарух Аспарухов, началник отдел „Евроинтеграция” на община Костинброд г-н Павлин Аврамов, председателят на ОбС Сливница г-н Георги Георгиев.
   Еврорегион Нишава е признат от Асоциацията на европейските погранични райони (AEBR), като лидер в тази част на Европа, който да насърчава и развива сътрудничеството и създаването на партньорства между общините в РСърбия и България. Реализира пред общините възможност за обмен на информация, опит и най-добри практики, разработване и изпълнението на съвместни дейности и проекти, както и за решаване на общи проблеми. Значението му е дори по-голямо с откриването на нови възможности за финансиране на проекти по трансгранично сътрудничество.
   Ето част от думите на зам.-областния управител г-жа Росица Иванова: В периода, в който се намираме в момента се кове желязото за следващите шест години- период, за който да решим върху какво ще се работи, какво ще се случва в следващите години, нека да решим какво е важно и какво е приоритетно за нас. Днес, в прекрасния ден на началото на пролетта е денят, в който да набележим задачите и да актуализираме всичко, което е необходимо. Пожелавам успех!

 
Назад