Навигация

!

Банер

Е - правителство

Банер

Междусистемна газова връзка България-Сърбия

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Избори

Банер

!

Банер

FreeWiFi Zone

Банер

Карта за разделно сметосъбиране

Банер

Преброяване 2021

Банер

Калкулатор данък МПС

Банер

Посетители

В момента има 161 посетителя в сайта

IloveBulgaria

Банер

Времето

Съобщение
Четвъртък, 11 Март 2021 11:45

лого

Министерство на труда и социалната политика

Оперативна програма

„Развитие на човешките ресурси” 2014-2020

 

лого 2

 

 ПРОЕКТ „ ПАТРОНАЖНА ГРИЖА + В ОБЩИНА ДРАГОМАН “

 

 

Проект BG05M9OP001-6.002-0036 „Патронажна грижа + в община Драгоман“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-6.002 „Патронажна грижа +” се реализира в община Драгоман, чрез финансиране от ЕСФ на обща стойност – 188 152,33 лева.

Начална дата на проекта: 01.04.2021 г.

Крайна дата на проекта: 30.04.2022 г.

 

В изпълнението на проекта се предвижда предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги за лица с увреждания и лица в риск, във връзка с ограничаване разпространението и преодоляване на последиците от COVID-19.

Целта на проекта е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19.

 

 

Основните дейности по проекта са:

 

Направление 1 – дейност Патронажна грижа

 

Целта на дейностите по изпълнените на НАПРАЛЕНИЕ 1 е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи чрез услуги в домашна среда. Дейността включва предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, които да осигурят непрекъснатост на грижата, чрез участие на различни специалисти и заинтересовани лица, утвърждаване практиката на предоставяне на комплексна грижа чрез предлагане на междусекторни услуги.

Конкретните дейности, които ще обхване патронажната грижа са следните: поддържане на личната хигиена на потребителите; поддържане на хигиената на дома; при необходимост приготвяне храната на потребителя; придружаване при разходка, посещение при лекар. Лицата ще имат достъп и до доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция).

Ще бъдат обхванати най-малко 31 потребители на интегрираните мобилни услуги.

 

Направление 2 – дейност Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности

 

               Целта е да се предостави подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.

               За изпълнение на дейността ще се обхванат четири социални услуги: Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания с капацитет 14 лица, Център за обществена подкрепа с капацитет 30 лица, Кризисен център с капацитет 10 лица, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания с капацитет 12 лица.

               Избраните позиции са помощен персонал, като ангажиментите на наетите лица са пряко свързани с изпълнение на дейностите по превенция на COVID- 19.

 

Очаквани резултати при реализиране на проекта:

 

- Обхванати най-малко 31 потребители на интегрираните мобилни услуги.

- Продължаване на подкрепата по осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домове на лицата, които са най-застрашени от Корона вируса.

- Подобряване на координацията и интеграцията на социалните услуги и осигуряване на равен достъп до социални и здравни услуги на хората от уязвимите групи.

- Осигуряване на комплексна подкрепа на семействата, полагащи грижи за зависими членове.

- Прилагане на подход с висока степен на сътрудничество и комуникация между здравните, социалните професионалисти и специалистите от други сектори.

- Споделяне на информация между членовете на екипа, грижите за потребителите.

- Осигуряване качество на патронажната грижа.

- Устойчивост на професионалния стрес и формиране на умения за справяне с проявите на синдрома на „емоционално прегаряне“ по отношение на наетите по проекта лица.

- Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 за делегираните от държавата дейности, функциониращи на територията на община Драгоман.

- Подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.

- Пълноценно функциониране на социалните услуги в община Драгоман в условията на усложнена епидемиологична обстановка при прилагане мерки за спазване принципите на добрите практики на лична и обществена хигиена.

 

Проект „Патронажна грижа + в община Драгоман“ се реализира по ОП „РЧР“ 2014-2020 с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Последно променен на Четвъртък, 11 Март 2021 11:49
 
Назад