Навигация

!

Банер

Е - правителство

Банер

Междусистемна газова връзка България-Сърбия

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Избори

Банер

!

Банер

FreeWiFi Zone

Банер

Карта за разделно сметосъбиране

Банер

Преброяване 2021

Банер

Калкулатор данък МПС

Банер

Посетители

В момента има 334 посетителя в сайта

IloveBulgaria

Банер

Времето

Мероприятия
Двоен повод за радост и гордост донесе 8 юни в Драгоман!
Понеделник, 10 Юни 2024 07:43

грации1

На 8 юни децата от СКХГ "Елизабет - Ритмика", Мажоретен Състав "Енерджи"-Драгоман, с ръководител Мартина Стоева, спечелиха 3-то място в 13-тия Фестивал на Мажоретните състави "Слънчева Бесапара" 2024, Пазарджик.

Малките грации се завръщат в Драгоман с купи, медали и дипломи от достойното си представяне на фестивала.

грации4

продължава>
 
Съобщение
Четвъртък, 06 Юни 2024 15:47

IMG-012670ff1fe3bdbb668d0982e3813437-V

 
Празнична заря и богата програма на събора в с. Големо Малово!
Понеделник, 03 Юни 2024 15:19

Малово заря59

Кулминацията на събора в с. Големо Малово, който се проведе вечерта на 1-ви юни, бе празничната заря - подарък за жителите и гостите на селищния празник, от фирма "Люник". За всеобща изненада, след нея последва още една заря, която диджеят обяви, че е поздрав от с. Василовци.

При отлична организация и с разнообразна програма протече празника на с. Големо Малово в съботната вечер на 1-ви юни.

На сцената пред Читалището се изявиха танцьорите от ТА "Ритмика", ДПГ "Габерче", певецът и акордеонист Росен Димитров. Децата участници в празничната програма получиха подаръци, осигурени от Читалището за отличното си представяне. Тъй като съборът се провежда в навечерието на 2 юни - Денят на Ботев и падналите за свободата на България, с много патос децата рецитираха стихотворения възпяващи гениалния поет и революционер Христо Ботев.

Малово заря8

продължава>
 
Драгоман посрещна на 2 юни своите участници в похода „По пътя на Ботевата чета“!
Понеделник, 03 Юни 2024 15:10

ДР Б1

По стар български обичай, с питка и шарена сол, с фолклорна програма на танцьорите от ТА „Ритмика“ и с песни в изпълнение на второкласниците от СУ „Христо Ботев“, бяха посрещнати в Драгоман учениците участници в Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“. Площадът пред общината бе украсен с балони и цветя в цветовете на българския трикольор.

Общо 18 ученици от 6, 7, 8 и 9 клас, организирани от г-жа Милка Василева, се включиха в нелекия 120 км. преход от Козлодуй до Околчица, в периода 27 май-2 юни.

Днес, пред сградата на община Драгоман, те бяха посрещнати тържествено с песни и танци. По-късно, всички се отправиха към двора на СУ „Христо Ботев“, което на 2 юни чества своя патронен празник. Там ги посрещнаха родители, учители, ученици, общински съветници и служители на общинската администрация, както и директорът на училището – Стоян Стоянов. Към своите възпитаници, той се обърна с думите: „Поздравявам ви, участници в тазгодишния Национален туристически поход Козлодуй-Околчица, за това, че успешно преминахте тези 120 км. и се прибрахте тук живи и здрави! Поздравявам ви за достойното представяне на нашето училище, за това че продължавате традицията, която постави вашата ръководителка – г-жа Милка Василева преди 5 години! Честит патронен празник на нашето училище!“

След официалната церемония по посрещането на учениците, бяха положени цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев, в двора на училището.

ДР Б8

продължава>
 
Завършване на 1-ви клас
Понеделник, 03 Юни 2024 10:48

IMG 4608

На 30 май първокласниците от СУ "Христо Ботев" представиха празнична програма посветена на 24 май и по случай успешното завършване на 1-ви клас. Пред развълнуваните родители децата пяха, рецитираха стихчета и показаха завидни артистични умения. Желаем ви весела лятна ваканция, мили деца, и наесен училището ви очаква готови за втори клас!

IMG 4634

продължава>
 
Честито завършване
Понеделник, 03 Юни 2024 10:41

IMG 4895

Честито завършване на децата от предучилищна група на ДГ "Радост"! Поздравления за тях и техните учители за вълнуващата празнична програма по случай завършшването на 4-та група, в която децата показаха, че са готови за първи клас наесен! Желаем ви весело и безгрижно лято, скъпи деца! 

IMG 4670

продължава>
 
Спортен празник в Драгоман по случай 1 юни!
Понеделник, 03 Юни 2024 07:19

1 юни Д5

„Отбори трябва да има само на терена; извън него – всички трябва да сте един отбор – сплотени, задружни и да си помагате един на друг!“

Това послание отправи кметът Андрей Иванов към децата на Драгоман по време на спортния празник, организиран от общината.

По случай 1-ви юни – Деня на детето, в 14,00 ч. на футболното игрище при Спортна зала Драгоман, започна приятелски мач между децата, трениращи футбол. По-късно се включиха и техните родители, сред които и общинският съветник Росен Модев.

На спортния празник присъстваха също председателят на ОбС Драгоман – Моника Георгиева и служители на общинската администрация, част от които излязоха и на терена.

Честит празник, деца!

Спортувайте, защото спортът е здраве, емоция и възпитава качества, които ще са ви нужни в живота – воля, характер, борбеност!

продължава>
 
Съобщение
Петък, 31 Май 2024 08:55

снимка ЦНСТ ДРагоман

На 28.05.2024г. цивилен служител Анна Рашкова – експерт в офис за военен отчет в Община Драгоман и директора на Центъра за настаняване от семеен тип на деца без увреждания-Драгоман г-н Димитър Илиев присъстваха на  среща между Военно окръжие I степен-София и децата от социалния център, която беше под формата на лекция-беседа, изнесена по изключително интересен начин за младежите от старши лейтенант Димитър Димитров-младши експерт в сектор ЛНСКА във Военно окръжие I степен-София. Предварително се раздадоха рекламни материали за всички и се споделиха контакти за връзка помежду си.

Старши лейтенант Димитър Димитров обясни подробно на младежите как могат да кандидатстват във различните висши учебни заведения и да станат военнослужещи; какви са предимствата на военната кариера; какви са възнагражденията и какво е здравното, социалното и материалното осигуряване на курсантите и военнослужещите. Децата от центъра слушаха внимателно, а личната среща със военнослужещ, който сподели своя личен опит ги накара да се замислят сериозно за по-сигурното си професионално бъдеще. Възникнаха въпроси от тяхна страна относно придобиването на военни и граждански специалности във висшите военни училища; относно това как протича един ден във висше учебно заведение и военно формирование; въпроси относно задграничните мисии на военнослужещи, въпроси относно зачисляването на оръжие /автомат „Калашников“ и пистолет „Макаров“/ при постъпване във военните структури и други. Старши лейтенант Димитър Димитров отговори изчерпателно по възникналите теми за разговор, а двама от младежите дори споделиха, че им звучи доста примамливо финансово-осигуреното обучение за курсанти във висши учебни заведения.

Директора на центъра Димитър Илиев заедно с младежите изявиха желание за посещения на военни формирования и музеи в дните на отворени врати в тях, като по този начин на живо ще могат да се запознаят с част от въоръжението и техниката на въоръжените сили на Република България и войсковия живот в тях. Двете институции си благодариха взаимно за отделеното внимание и си пожелаха успешно по-нататъшно сътрудничество.

 
Знаменателен момент за община Драгоман и православната общност!
Петък, 31 Май 2024 08:51

Маловски65

След дългогодишни усилия, борби и несгоди, на днешния 30 май 2024 г., настъпи дългоочакваният и паметен ден за община Драгоман и православната общност – с тържествен водосвет бе открита строителна площадка Акт2 за възстановяването на Маломаловския манастир „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Средствата за възстановяване на манастира са отпуснати по мярка 7.6 от Държавен фонд „Земеделие“. Водосветът бе отслужен от Архимандрит Януарий – архиерейски наместник на Годечка духовна околия в съслужение със свещеници. На паметното събитие присъстваха кметът на община Драгоман – Андрей Иванов, зам.-кметът Лидия Банкова, общинските съветници Росен Модев, Кирил Марков, Атанас Тулбенски, Денислав Милушев, кметът на с. Мало Малово – Теменужка Борисова, представители на строителите и на надзора, служители от общинска администрация Драгоман, фотографът и автор на статията за оброчния кръст и Маломаловския манастир в списанието „Нешънъл Джиографик“ – Красимир Андонов, арх. Росен Гурков и съпругата му, които откриха и възстановиха оброчния кръст „Св. Николай Летни“, намиращ се на около 200 м. от манастира.

Маловски27

продължава>
 
Спортен празник на 1-ви юни!
Петък, 31 Май 2024 08:42

спортен празник Д

 

 
Драгомански ученици участват в Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“
Сряда, 29 Май 2024 14:21

Деца Ботев1

За 5-та година, ученици от СУ „Христо Ботев“, гр. Драгоман, организирани от г-жа Милка Василева, се включват в Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“. За втора година, заедно с тях в похода участва и кметът на с. Калотина Людмила Любомирова. Общо 18 деца от Драгоман от 6, 7, 8 и 9 клас са тазгодишните участници в 120-километровия преход от Козлодуй до Околчица. Подходът започна на 27-ми май и ще приключи на 2 юни – Денят на Ботев и падналите за свободата на България!

Адмирации за участието в нелекия поход на нашите ученици и в родолюбивата инициатива!

Очакваме ги на 2 юни в Драгоман!

Деца Ботев3

продължава>
 
Празнична програма на 1-ви юни!
Вторник, 28 Май 2024 08:05

плакат 1 юни

По случай Международния ден на детето, община Драгоман кани децата и техните родители на 1-ви юни, в 10,30 ч,. на площад „Съединение“ в града, където ще се проведе детски празник с участието на любимите на малчуганите герои – Скай, Мики и Калинката.

Песни, танци, изненади и състезания очакват най-малките! С тебешир в ръка, малки и пораснали деца ще изрисуват площада с пъстри рисунки.

При лоши метеорологични условия, празникът ще се проведе в Спортна зала Драгоман.

 
Честит 24 май!
Вторник, 28 Май 2024 08:03

М1

Поздравителен адрес, комплект химикал с автоматичен молив и свитък с пожелание, подариха на учителите и учениците от СУ „Христо Ботев“ предс. на ОбС Драгоман – Моника Георгиева, общинските съветници Росен Модев, Надя Недялкова и Кирил Марков.

Подаръкът е и от името на общинското ръководство по случай 24 май и в знак на благодарност за въздействащия концерт-рецитал на учениците, състоял се в НЧ „Христо Ботев 1925“ на 22 май.

„Най-строгият учител е животът не, най-мъдрият учител е книгата до нас, най-важният учител е първият ни!“

Честит празник, скъпи учители и ученици!

М19

 
Съобщение
Вторник, 28 Май 2024 08:00

Габер К15

С концерт-рецитал на самодейците, в НЧ „Христо Ботев 1925“ с. Габер, бе отбелязан най-тачения български празник - 24-ти май. На сцената се изявиха Детска певческа група „Габерче“, ТА „Ритмика“, Петя Желева, с изпълнение на песента на Росица Кирилова - „Учителко, целувам ти ръка“, Росен Димитров и др.

Кметът на община Драгоман – Андрей Иванов връчи грамота на Луиза Иванова – худож. ръководител към НЧ „Христо Ботев 1925“, с. Габер, за изключителен принос и дългогодишна авторска и новаторска дейност в развитието на художествената самодейност и популяризирането на автентичната народна песен, съхраняване и утвърждаване на самобитните културни традиции на Бурелския регион.

Габер К18

В приветствието си към публиката в Читалището, кметът заяви: „Така, както историците са длъжници на България, така са длъжници и богатите на българското общество. В миналото ни, тези хора са били меценати и са дарявали сгради и имоти за Читалища, за църкви, за училища, за културни и просветни средища. Днес, новобогаташите трупат пари в банковите си сметки и накрая изнасят тенджери с кюфтета и очакват, че така ще ви купят. От политическото и културно блато, в което се намираме, можем да излезем само с културата и книжовността, с гениалните ни писатели, чиито творби могат от тази сцена да звучат. И когато се приберем вкъщи, вместо да четем Фейсбук и да се обиждаме и хулим, по-добре да отворим една книга от български автор и така по-лесно ще живеем в добрина, сговор и без омраза.“

Сред официалните гости на тържеството бяха още зам.-кметовете Лидия Банкова и Емилия Милушева, предс. на ОбС Драгоман – Моника Георгиева, общинските съветници Росен Модев и Надя Недялкова, и разбира се домакинът – кметът на с. Габер – Тодор Тодоров.

продължава>
 
Съобщение
Вторник, 28 Май 2024 07:53

Концерт Д11

В препълнения салон на НЧ „Драгоман-1925“ учениците от  СУ „Христо Ботев“, гр. Драгоман, представиха празничен концерт-спектакъл,  посветен на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Стихове и песни възхваляващи делото на Светите братя Кирил и Методий прозвучаха от празнично украсената читалищна сцена. В програмата бяха включени и драматизации на народната приказка „Най-хубавото“ и на главата „Радини вълнения“ от първия български роман „Под игото“.  Адмирации за учениците и учителите им, които зарадваха публиката с една родолюбива и разнообразна програма!

Преди началото на концерта, кметът Андрей Иванов се обърна към учителите с думите:

„Моят апел към вас – учители, е следният: въпреки че нямаме Закон за защита на българския език, пазете чистотата на българския език, а оттам и хигиената в общуването!“

Концерт Д12

Председателят на ОбС Драгоман – Моника Георгиева, поздрави учителите и учениците и връчи на директора на СУ „Христо Ботев“ - Стоян Стоянов, плакет и грамота за принос в развитието на образованието.

На културната проява присъстваха още зам.-кметът Лидия Банкова, общинските съветници Росен Модев и Надя Недялкова, кметът на с. Калотина – Людмила Любомирова и др.

Концертът завърши с изпълнения на танцьорите от ТА „Ритмика“.

продължава>
 
Драгоман изпрати своите абитуриенти на 21 май
Вторник, 28 Май 2024 07:47

Абитуриенти Д11

На празника Св. Константин и Елена, абитуриентите от СУ „Христо Ботев“, гр. Драгоман отпразнуваха своя абитуриентски бал. Часове преди началото на тържеството, облечени в официални рокли и костюми, зрелостниците дойдоха в двора на любимото училище заедно със своята класна ръководителка– Милка Василева. Вулкан от емоции – радост от завършването, тъга по изминалите безгрижни дни, очаквания към бъдещето, съпътстват този неповторим ден.

За последен път удари училищния звънец, за последен път влязоха в класната стая и седнаха на чиновете, а на дъската, вместо задачи и въпроси ги посрещна пожеланието: „На добър час!“

От името на кмета на община Драгоман, бе връчен Поздравителен адрес до зрелостниците и прочетен от г-жа Василева. На тръгване от училището, абитуриентите си направиха обща снимка пред бюст-паметника на своя училищен патрон – Христо Ботев.

На добър час, абитуриенти!

Абитуриенти Д16

 
20 години Програма „Топъл обяд“!
Петък, 26 Април 2024 15:44

БЧК2

 На официална церемония в столичен хотел бе отбелязана 20-та годишнина от началото на Програма „Топъл обяд“ на БЧК. В община Драгоман вече 10 години се осигурява топъл обяд за учениците от начален курс в СУ „Христо Ботев“. По този повод, зам.-кметът на община Драгоман – Лидия Банкова връчи Благодарствено писмо от името на кмета на общината – Андрей Иванов, до акад. Христо Григоров – предс. на БЧК и до проф. Красимир Гигов – генер. директор на БЧК:

„По повод юбилейната 20-та годишнина от старта на прекрасната ваша инициатива „Топъл обяд“, даваща и храна, и надежда на деца в нужда, от мое име и от името на общинска администрация Драгоман, изказвам дълбока признателност и искрена благодарност за проявената съпричастност към нашите малки деца от община Драгоман, на които вие щедро в партньорство, помагате вече 10 години. Благодарение на Вас, на г-жа Екатерина Борисова – гл. експерт „Фондонабиране и маркетинг и на Областния съвет на БЧК София-област, в община Драгоман вече 10 години учениците от начален курс се радват на топла храна, а значимата финансова подкрепа от Програмата „Топъл обяд“ подпомага и радва и родители, и учители, и цялата общественост…“

БЧК4

БЧК13

продължава>
 
Съобщение
Сряда, 17 Април 2024 07:34

Untitled

РЕГИСТРАЦИЯТА е отворена!

МИНИ БАЙК и РЪН за Чепън 2024 е ТУК! То се провежда паралелно с @Байк и Рън за Чепън под егидата на Община Драгоман.

На 27 април от 10:30 децата стартират в три дисциплини: бягане, колоездене и вело-турнир.

Възрастовите категории са разделени както следва:

За Бягане: 2-3 г., 4-5 г., 6-7 г. и 8-9 г.

За Байк: 2-3г., 4-5 г., 6-7 г.

Едно дете може да участва и в двете дисциплини спрямо възрастовата си категория.

За Вело-турнир: за първи път за деца от 8 до 11 години включително ще участват в състезателен турнир, карайки велосипед през мини полигон с препятствия на площада на Общината

За първи път ще се проведат ЕДНОВРЕМЕННО двата формата: Мини БАЙК и РЪН до 7 г. и Вело турнир - 8 -11 г.

Две трасета, два часа, два екипа на Велоеволюция с доброволци

За участие в състезанието попълнете РЕГИСТРАЦИОННАТА ФОРМА до 25 април:

https://docs.google.com/…/1skXTdbRaroMp30C…/edit

Към нея ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се попълват, принтират, подписват и носят в деня на състезанието следните декларации:

1. ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА УЧАСТИЕ

https://docs.google.com/…/1IqlZ4O5j5prc7KdRmpjxrKgOEY…/edit…

2. ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪГЛАСИЕ ЗА ОБРАБОТКА НА ЛИЧНИ ДАННИ

https://docs.google.com/…/1zJ22a…/edit…

Напомняме ви за задължителната екипировка в дисциплините с колело:

1. Собствено колело

2. Каска

Участници без каска не се допускат!

Регламент на състезанието до 7 години по дисциплини и възрастови категории:

БАЙК

Дължина на трасето: 50 м – до 4 г.

Дължина на трасето: 100 м – за 5-6 г.

Дължина на трасето: 200 м. – за 7 г.

БЯГАНЕ

Дължина на трасето: 50 м – до 4 г.

Дължина на трасето: 100 м – за 5-6 г.

Дължина на трасето: 200 м. – за 7 г.

Дължина на трасето: 250 м - за 8-9 г.

продължава>
 
Пролетно почистване на парка в Драгоман
Петък, 05 Април 2024 14:22

мони3

Община Драгоман организира двудневно пролетно почистване на парка на 5-ти и 6-ти април. В първия ден се включиха кметът на Драгоман – Андрей Иванов и служителите от общинската администрация, като сборният пункт бе в 8,00 ч. пред сградата на Общината. През петъчния ден е събрано огромно количество разградими и неразградими отпадъци /пластмаса, хартия, найлони/. Прави се изхрастване и се отстранява от детските площадки разрушената и изгнила противоударна настилка. Кметът припомни, че за парка има нов проект за обновяване и реконструкция, като в него се предвиждат ограда и видеонаблюдение.

В акцията се включиха председателят на ОбС Драгоман – Моника Георгиева, както и общинските съветници Денислав Милушев и Росен Модев, който бе довел и 9 –годишния си син.

продължава>
 
Изненада за традиционния български празник 1 - ви март
Петък, 01 Март 2024 15:50

viber изображение 2024-03-01 13-13-44-183

По инициатива на г-жа Моника Георгиева – Председател на Общински съвет – Драгоман, общинските съветници г-жа Надя Недялкова, г-н Кирил Марков, г-н Росен Модев и съвместно с Общинска администрация – Драгоман, днес на децата от ДЯ „Здравец“, ДГ „Радост“ и учениците от 1-ви до 4-ти клас в СУ „Христо Ботев“,  бяха раздадени мартеници и бисквитки, украсени тематично за традиционния български празник Баба Марта. С много усмивки на лицата, радост в очите, песни и танци, прекрасните дечица благодариха за изненадата.

viber изображение 2024-03-01 13-16-51-637

продължава>
 
Съобщение
Четвъртък, 29 Февруари 2024 13:27

правилно лого

Днес, 28.02.2024 г. в сградата на община Драгоман се проведоха мероприятия с участието на персонала предоставящ услуги по Проект „Грижа в дома в община Драгоман“, имащи за цел да повишат квалификацията на заетите по проекта лица и да затвърдят основни познания, свързани с техните задължения по обслужване и обгрижване на потребителите в домашна среда, а именно:

1. Надграждащо обучение на лицата, които предоставят услуги по Проект BG05SFPR002-2.001-0039 „Грижа в дома в община Драгоман".

Обучението бе водено от г-жа Цонка Иванова, супервизор съгласно сключен договор за обучение и супервизия по Проект "Грижа в дома в община Драгоман".

На мероприятието присъстваха домашни помощници и персонал предоставящ услуги по Проект „Грижа в дома в община Драгоман“, както и представители на екипа за управление на проекта. На лицата бяха предадени полезни знания свързани с общуването и обслужването на поверените им потребители, насоки и знания свързани с качествено предоставяне на услугите, както и знания свързани с реакция при възникване на кризисни ситуации и възможни рискове засягащи потребителите.    

IMG 4400

            

В равносметка можем да отбележим, че от началото на стартиране дейностите по проекта до настоящия момент здравни и социални услуги са получили 87 потребители в невъзможност за самообслужване, съгласно изготвените им оценки на потребностите.

Изпълнението на проекта осигурява предприемане на мерки за социално приобщаване чрез подобряване на достъпа до интегрирани социални услуги, осигуряване на подходяща социална закрила и основни услуги за нуждаещи се лица от община Драгоман, като обхванатите лица имат достъп до интегрирани услуги, насочени към грижа в дома, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, психологическа подкрепа, предоставяне на здравна информация.

Проект „Грижа в дома в община Драгоман“ се реализира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд +.

продължава>
 
151 години безсмъртие – в памет на Апостола!
Вторник, 20 Февруари 2024 15:45

1

С химна на България започна възпоменателната програма, посветена на 151-та годишнина от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски, която се състоя в Туристическия информационен център. Организатори са Община Драгоман, съвместно с МКБППМН Драгоман. Ученици от 2-ри А клас на СУ „Христо Ботев“ – Драгоман, под ръководството на тяхната класна ръководителка - г-жа Павлина Колева, представиха патриотичен рецитал – стихове и песни посветени на живота и делото на Левски. Специален гост на проявата бе Стефан Караиванов, племенник на доктор Петър Василев Караиванов, който е един от тримата синове на първия братовчед на Васил Левски – Васил Караиванов. Той разказа пред учениците и гостите в ТИЦ-а малко известни факти свързани с Левски и неговия род. Децата получиха книги за Левски, осигурени от община Драгоман, а гостите - книгата на Петър Караиванов – „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов, първи братовчед на Апостола“. Сред официалните гости бе и Юлиан Ангелов, с чието съдействие бе издигнат постаментът с лика на Левски в Драгоман преди няколко години. Зам.-кметът Лидия Банкова и председателят на ОбС Драгоман – Моника Георгиева връчиха подаръци от името на община Драгоман – на родственика на Левски – Стефан Караиванов и на г-жа Павлина Колева.

 

Левски Д16

В края на събитието, бяха поднесени венци и цветя пред паметния знак на Апостола в израз на дълбока почит към неговата саможертва в името на свободата на България.

продължава>
 
В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Вторник, 13 Февруари 2024 15:24

IMG 7645

На 20.02.2024 г., от 11 часа, по повод 151 – та годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, в Туристическия информационен център в гр. Драгоман, община Драгоман, съвместно с МКБППМН Драгоман и ученици от 2-ри А клас на СУ „Христо Ботев“ Драгоман под ръководството на тяхната класна г-жа Павлина Колева организират вълнуващо тържество и полагане на цветя и венци пред Постамента на Апостола. Сред официалните гости ще бъде г-н Стефан Караиванов, племенник на доктор Петър Василев Караиванов, който е един от тримата синове на първия братовчед на Васил Левски – Васил Караиванов. Потомъкът на Апостола на свободата понастоящем от 8-9 години живее в Карлово, и ревностно отстоява историята на рода си и паметта на нашия най-ярък и светъл национален герой.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

levski

 
Славчо Богомилов стана Пчелар на 2023 година
Понеделник, 12 Февруари 2024 13:50

харалампи1

След 5-годишно прекъсване, пчеларите от Драгоман и района се събраха отново днес 10-ти февруари, навръх професионалния си празник Свети Харалампий – покровител на меда и пчеларите.

Над 15 производители на пчелен мед дойдоха в църквата „Св. Арх. Стефан“, където в 11,00 ч. отец Асен отслужи тържествен молебен за здраве и благодатна пчелна година. Честването на празника се организира от община Драгоман. Пчеларите донесоха мед – собствено производство, за да бъде осветен. Всеки, който иска да има мед за цяр или просто благословен, го носи на днешния ден в църквата и свещеникът чете молитва.

харалампи2

продължава>
 
Вълнуващ и незабравим празник в община Драгоман по случай Бабинден!
Понеделник, 22 Януари 2024 13:44

„Към Читалищата в община Драгоман, които са люлката на българщината, културата и самодейността, за първи път тази година ще насочим общински средства от бюджета /освен държавната субсидия, която получават/. Основната ни цел е не само в град Драгоман, но и в селата да има живец, да кипи културен живот.“

421228467 780479904114395 8511231759033044518 n

Това обяви кметът на община Драгоман Андрей Иванов на състоялото се днес – 21-ви януари тържество по случай Бабинден, организирано от община Драгоман съвместно с Читалищата. Всяко едно от тях се представи с програма посветена на празника. От НЧ „Самообразование-1919“, с. Големо Малово, възпроизведоха типичния за празника обичай. 90-годишната баба Лили припомни огромната роля на бабата-акушерка в миналото. Още преди изгрев слънце майките с деца от една- до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ? „полеят“. Обредното поливане на бабата акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ? вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат.

продължава>
 
Съобщение
Понеделник, 15 Януари 2024 16:43

Банкова1

На 15.01.2024г., /понеделник/, в Заседателната зала на община Драгоман, се проведе заседание на КОМИСИЯТА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ГОДИШНАТА СУБСИДИЯ ЗА ЧИТАЛИЩАТА В ОБЩИНА ДРАГОМАН, СЪЗДАДЕНА НА ОСНОВАНИЕ ЗАПОВЕД №РД-15-15/08.01.2024 г. на КМЕТА НА ОБЩИНА ДРАГОМАН.

На заседанието присъстваха: Лидия Банкова – Найденова – председател на комисията, и членовете : Росен Димитров – представител на НЧ „Драгоман 1925“, Доника Лекомирова – представител на НЧ „Мелдия 2012“ – Драгоман, Здравка Цветкова – представител на НЧ „Хр. Ботев 1925“ с. Габер, Стоянка Михайлова – представител на НЧ „Селска пробуда - 1930“ с. Несла, Соня Милчева – представител на НЧ „Самообразование – 1919“ с. Големо Малово, Бойко Петров – представител на НЧ „Пробуда“ с. Калотина, Антоанета Толтукова - представител на НЧ „Бурел 2013“ с. Ялботина.

Банкова2

Банкова3

 С 8 / осем/ гласа „ ЗА“, 0 /нула/ гласа„ ПРОТИВ“, 0 /нула/ гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“, Комисията прие предложения Механизъм за разпределение на годишната субсидия за читалищата /чл.22 и 23 от ЗНЧ /по точковата система, на база целите на Народните читалища да задоволяват потребностите на гражданите /чл. З от ЗНЧ/ в община Драгоман и индивидуалната анкетна карта.

 217 672 лв. е държавната субсидия за Читалищата на територията на община Драгоман за 2024 г. – 13 субсидирани бройки, които ще бъдат разпределени между 7 читалища на територията на община Драгоман.

Преди началото на заседанието, кметът Андрей Иванов обяви, че започва процедура за ремонт на покрива на НЧ „Христо Ботев-1925“, с. Габер.

Представителите на Читалищата от Комисията за разпределение на субсидията получиха за нуждите на библиотеките и читалните, изданието „Евангелие в преразказ за деца“. 200 броя от книгата предостави архимандрит Януарий – архиерейски наместник на Годечка духовна околия, на детските градини, църквите и читалищните библиотеки в община Драгоман.

Банкова9

Банкова10

 
Съобщение
Понеделник, 18 Декември 2023 16:52

SKM C25823121817510

 
ПОСАДИ И ОТГЛЕДАЙ ДЪРВО
Вторник, 21 Ноември 2023 16:54

Днес, 21.11.2023 г., кметът на община Драгоман г-н Андрей Иванов, заместник кметовете на общината г-жа Емилия Милушева и г-жа Лидия Банкова – Найденова, председателят на Общински съвет г-жа Моника Георгиева и новоизбраните общински съветници г-н Росен Модев, г-н Стефан Евлогиев и г-н Кирил Марков засадиха живи елхи пред Туристически информационен център – Драгоман.

viber изображение 2023-11-21 15-31-58-419

viber изображение 2023-11-21 15-31-58-534

продължава>
 
ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН – 15 СЕПТЕМВРИ!
Петък, 15 Септември 2023 15:39

20230915 092427325

В днешния празничен ден отново се стекоха тълпи от развълнувани деца и родители в двора на нашето училище. С много вълнение, усмивки, песни и танци бе открита новата учебна 2023 – 2024 година. Гости на мероприятието бяха г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман, г-жа Емилия Милушева – зам.-кмет на общината, г-жа Лидия Банкова-Найденова – зам.-кмет на общината и г-н Младен Бухегер – Председател на ОбС-Драгоман. Приветствия към първокласниците, учениците, родители и учители и към всички присъстващи на тържеството отправиха г-н Стоян Стоянов – директор на СУ „Христо Ботев“ и г-н Андрей Иванов.

IMG 3635

продължава>
 
Празник на гр. Драгоман 2023
Вторник, 29 Август 2023 07:32

DSC 6521

И тази година празника на град Драгоман протече с много емоции, забавления и добро настроение. Благодарим на всички изпълнители взели участие в празничната програма. Специални благодарности на всички дарители спомогнали за провеждането на прекрасния празник!

IMG-5576

продължава>
 
Съобщение
Четвъртък, 01 Юни 2023 08:10

348357958 942171397000604 4318993896408761127 n

На 31.05.2023г. децата от ПГ „Мечо Пух" в детска градина „Радост " гр. Драгоман си взеха довиждане с градината! С голяма емоция премина подготвеното тържество от децата, заедно с техните учители: г-жа Белинчева и г-жа Николова!

Гости на спектакъла подготвен от малчуганите бяха г-жа Емилия Милушева – зам. кмет на община Драгоман, директора на ДГ „Радост" и родители.

Децата бяха зарадвани с подаръци от ръководството на общината, както и с пожелания за успехи както на децата,така и на педагозите положили усилия за реализирането на днешния празник!

Успех в първи клас деца!

348358171 1177621132914772 2042243122119305211 n

348358208 905922520473712 4719641901251679700 n

348358827 584748663646674 5470865363360738579 n

 
Още статии...
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>